SANNINGEN OM DEN MANLIGA KROPPSBEHÅRING
Svar på alla dina frågor om kroppsrakning

Slät och len eller au naturel? Det är frågan. Många män föredrar att ha en helrakad kropp - och det handlar inte bara om utseendet. Men vilka andra skäl finns det till att vilja använda en rakhyvel på bröstet, i armhålorna eller på andra kroppsområden? Finns det några nackdelar? Vi avslöjar svaren på väsentliga frågor om kroppsrakning.

  1. 1. Kroppslukt
  2. 2. Solskydd
  3. 3. Skydd mot fästingar
  4. 4. Sport
  5. 5. Vilka funktioner har kroppshår?
  6. 6. Små sår & mikroskador
  7. 7. Produkter för att raka kroppen

SKYDDAR RAKNING MOT KROPPSLUKT?

Det enkla svaret är ja! Underarmshår är en fantastiskt bra odlingsplats för bakterier som trivs bäst under det skyddande locket som är håret, vilket ökar svettens lukt som ett resultat. Men det är inte själva svetten som stinker. Bakterierna på din hud bryter ner svetten och skapar den obehagliga lukten. För att sammafatta: Rakade armhålor betyder färre bakterier och mindre lukt.

SKYDDAR KROPPSHÅR MOT SOLEN?

Tvärtom. Små vattendroppar tillsammans med svett har en tendens att hålla fast vid kroppshår och fungera som ett förstoringsglas i solljus. De intensifierar solstrålarna och gör huden mer benägen att bli bränd. Om det inte låter jobbigt nog gör tjockt kroppshår det svårare att applicera ett tätt lager av solskydd. Så om du har mycket hår behöver du förmodligen använda extra solskyddskräm, men ditt skydd kommer inte vara lika jämnt som på dina lite mindre håriga kroppsdelar.

SKYDDAR RAKNING MOT FÄSTINGAR?

Lite, faktiskt. Fästingar föredrar att bo i håriga områden. Ju mer hår deras offer har desto mer framgångsrik blir attacken. Om du är rakad blir det betydligt svårare för dem att bita sig fast. Så att raka dina armar och ben kan hjälpa till att hålla fästingar borta i framtiden.

VARFÖR RAKAR SÅ MÅNGA IDROTTARE?

Det är enkelt. En slät hårfri kropp är en stor konkurrensfördel i vissa sporter såsom boxning, simning och cykling. Ur ett boxningsperspektiv är en handske mycket mer sannolik att glida av slät, svettig hud. Enligt sportforum är simmare som rakar benen 0,06-0,07 procent snabbare än de som behåller håret. Om inte det var nog med bevis är en renhårig kropp mindre benägen att bli inflammerad efter mindre idrottskador eftersom det inte finns något hår som kan komma in i såret. Känner du dig övertygad? Då är det bara att välja rätt produkter och sätta igång!

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED KROPPSHÅR?

Tänk dig tillbaka till stenåldern när en mans främsta roll var antingen jägare eller samlare. Då hade kroppshår en rad olika ändamål: solskydd, värme och bevis på sexuell mognad. Nu tar vi hand om dessa saker på andra sätt. Även om kroppshår kan bidra till att reglera kroppstemperaturen under sportutövande genom att fånga svett och hjälpa den att dunsta är skillnaden minimal. Så du behöver inte oroa dig om du vill ta bort oönskat hår. Men allt kroppshår är inte värdelöst - ögonfransar och ögonbryn spelar fortfarande en viktig roll liksom medan näs- och öronhår, för att skydda respektive kroppsdel.

KAN MAN SKADAS AV RAKNING?

Det kanske inte låter särskilt trevligt, men varje rakning med rakhyveln kan orsaka mikroskador i huden som sen kan bli svagt inflammerade. Om du rakar dig regelbundet blir din hud van vid detta, men alla nybörjare bör se upp för irritation. Det är ingen överraskning att vissa kroppsdelar såsom könsområdet är betydligt känsligare än till exempel benen. Men bli inte avskräckt - med rätt förberedelser, tips och vård, kan du minimera riskerna. Ta reda på hur du effektivt kan förebygga hudirritation här.

HUR SKA MAN RAKA SIG PÅ BÄSTA SÄTT?

Många män brukar välja duschgel, vanligt rakskum eller någon annan tillgänglig produkt för att raka sin kropp. Men produkter för ansiktsrakning sköljs ganska snabbt bort i duschen och inte alla produkter är lämpliga för kroppens hud. Det kan göra det svårt att raka och även leda till ouppskattade hudirritationer. Den nya serien NIVEA MEN Body Shaving -produkter kan hjälpa dig att snabbt och effektivt ta bort oönskat kroppshår.