Helskägg eller trimmad och stylad till perfektion?
Hur mycket kroppshår har dagens män?

Hårlös, trimmad eller au naturel? Det är den stora frågan! Medan yngre män brukar välja rakhyveln, föredrar de över 30 att omfamna kroppshåret. Men det finns inget rätt eller fel! Vad det egentligen handlar om är att känna dig trygg i din egen hud. Vi avslöjar orsakerna till varför män väljer att ansa håret och historien bakom denna trend.

Sanningen om hårborttagningssekten

Dagarna då bara kvinnor rakade benen är sedan länge förbi. Nuförtiden är det helt normalt för män att ta till rakhyveln till benen eller armhålorna, såväl som till haka, bröst och intimdelarna. Men varför väljer män att raka bort håret på fler ställen än någonsin tidigare? Det finns flera orsaker. Vissa känner sig renare, mer hygieniska och upplever att de luktar fräschare. Andra kan ha hört att kvinnor föredrar män som är trimmade eller rakade. Det kan också ha att göra med mode och trender.

Det finns ingen tvekan om att manlig rakning är en het trend just nu, men det betyder inte att det är rätt för alla. Oavsett om du föredrar att gå au naturel eller gillar att vara stylad och putsad till perfektion, så är det viktigast att du mår bra och känner dig trygg i dig själv. Är du osäker på hur mycket kroppshår du vill bli av med? Då gäller det att välja ett försiktigt tillvägagångssätt, att trimma håret bit för bit tills det är en längd du är bekväm med. Du kan fortfarande ta bort det helt om du skulle ångra dig. Här är några tips och produkter för att utforska nya frisyrer och metoder.

Kroppsrakning. En trend sen 25000 år tillbaka

Du hittar dem överallt i modetidningar, TV och annonser - det finns ingen tvekan om att en rakad manlig kropp är åtråvärd. Men hårborttagning är inget nytt. Faktum är att hårborttagning har pågått sedan stenåldern. Faraons egyptier, forntida greker och romare trimmade flitigt sin kroppsbehåring. Det har funnits många perioder under olika epoker där hårlösa män ansågs vara skönhetsidealet. Men tack och lov har hårborttagningsmetoderna förändrats från den tiden, då de innebar smärtsamma och barbariska processer. Håret skrapades, brändes, repades eller revs bort från kroppen med hjälp av djurtänder, facklor, pimpsten eller varmt vax. Kanske förklarar det varför männen under det vilda 70-talet och det livliga 80-talet så stolt bar tjock kroppsbehåring på sina huvuden och bröst. Innan trenden återupptogs återigen, det vill säga.

Dagens modemedvetna unga män tenderar att lockas av en intressant kombination: ett tjockt hipsterskägg med lite eller inget kroppshår från hakan och nedåt. Och trenden verkar vara här för att stanna för tillfället. Detta kan bero på att moderna hårborttagningsmetoder är skönare och smidigare än någonsin tidigare, men som med alla trender kommer de och går i vågor. 

I slutändan är det upp till dig att välja hur du vill raka din kropp. Det som räknas är att du känner dig bekväm i din egen hud och använder pålitliga rak- och hudvårdsprodukter för att undvika irritation. Därför rekommenderar vi NIVEA MAN Body Shaving-serien.